Casa Svedese - Lite kort om det lilla stenhuset

Välkomna till Isolabona - Till Casa Svedese!

Här kan du hyra in dig för några nätter - eller kanske fler än så.

Du bor mitt i 1200-talets ruiner från slottet Doria. Nja, det var kanske en liten överdrift. Inga ruiner precis men huset vi äger, är beläget i stenfoten som leder upp till de ruiner som finns kvar av slottet Doria i Isolabona, ett slott som byggdes på 1200-talet.

Isolabona ligger i Cinque-Valli, dvs De 5 dalarna - ett område som sträcker sig över 60 byar och städer i gränstrakterna runt Ventimiglia, dvs i Frankrike och Italien precis där dessa två länder strålar samman.

Klimatet är underbart året om. Jodå, somrarna kan vara horribelt varma med temperaturer upp till +35 grader, ev ända upp till +40 grader.  Vintrarna råa och fuktiga men inte så många dagar med snö eller under noll. Oavsett vilket, är det skönt att ha ett hus av sten att antingen svalka sig i eller värma sig i.

Huset har 4 våningar. I bottenplan håller vi på och gör iordning en Cantina, dvs ett källarrum. Den gör vi i den förutvarande vinkällaren. En våning upp ligger ett sovrum för 2. Därpå kök/vardagsrum/sällskapsrum och ytterligare en våning upp ett sovrum för 4, badrum, tvättstuga samt takterassen.

När du hyr hos oss, väljer du om du vill hyra in dig på B & B - något vi erbjuder under vissa specifika sommarveckor när vi själva är på plats. Resterande del av året, hyr vi ut hela huset. Under sommaren 2019 kommer vi att kunna erbjuda 3 sovrum samt några extrasängar. Således kan våra gäster komma i större sällskap som två familjer som semestrar tillsammans, eller bara ett par som hyr in sig i ett av de nedre gästrummen. Huset kommer även att kunna avdelads så att det blir 2 lägenheter som kan disponeras fristående från varandra.

Vi har en dröm, en önskan och en förhoppning om att de som hyr av oss, ska känna sig som hemma. Därför kan du förvänta dig att skafferiet är tillgängligt. Det finns shampo, balsam, tvål och toalettpapper på plats när du kommer. Det som är privat, är uppmärkt ”Privat”. Allt annat till ditt förfogande.

Sängarna är bäddade med vanliga påslakan/lakan och vi har alldeles vanliga handdukar - med andra ord; Inte någon särskild hotellstandard i vitt - utan ett rent och trevligt ställe där vi hoppas våra gäster kan vara lediga och njuta av såväl lugn och ro som härliga aktiviteter för dens om så önskar. Att vi önskar att du lämnar i bästa skick, tja, onödigt att skriva kanske, men jag gör det ändå.

I byn finner den som så vill, ett rikt utbud av faciliteter. 2 livsmedelsbutiker (här beställer du med fördel dina morgonbröd), en charkuteributik, apotek, post, läkare, tobaksbutik, flera barer och restauranger. Bunda Bar erbjuder livemusik varannan vecka, ibland oftare. På sommaren arrangerar samhällsföreningen byfester där det bjuds på härlig gemenskap, god mat och dryck samt levande musik och dans.

I närområdet besöker du med fördel lokala vinodlare. Vinet ”Rossese” är typiskt för området. Ett lättare men smakrikt vin där Rossese di Dolceacqua är det mest kända och uppskattade. Ett måste för den som tycker om rött vin! Passar utmärkt till mat som pizza, kyckling, linssoppa m m.

De liguriska oliverna är små och mycket smakrika. Taggiasca är namnet och i den fantastiska Druidbyn Bajardo, köper du med fördel extra virgine olive oil. Precis som prins Albert av Monaco!

Vad gäller förslag på restauranger, försäljningsställen av lokala produkter, kultur etc hänvisar jag dig respektive rubrik.


Kommentarer